Sommigen noemen het ongepast dat ik er geld voor vraag

IMG_2425

Het zou zo een zinnetje uit Jambers kunnen zijn maar dat is het niet. Het is een mening van een ondernemer. “Voor een mastermind mag je geen geld vragen.”

Wat is een “Mastermind” anyhow? Het is de auteur Napoleon Hill die in zijn boek “Think and Grow Rich” (aanrader trouwens) ons het voorbeeld geeft van de Mastermind-groep van Henry Ford. Ford omringde zich met mensen die alle specialistische kennis hadden die HIJ nodig had om een van de rijkste mannen van Amerika te worden. Zonder dat het nodig is om die kennis zelf te bezitten. De rest is geschiedenis.

Hoe vorm of vind je dan een Mastermind?

Eerst en vooral is het belangrijk dat jij precies weet wat je verlangt. Wil jij in de eerste plaats een luisterend oor en sociale contacten of wil je sparring sessies houden met mensen die andere specialisaties hebben dan jij? Wil jij werken in een grote groep of in een kleine groep? Hoe kleiner de groep hoe beter hij functioneert trouwens. 6 Of 7 is in mijn ervaring een ideaal getal. Hoe vaak wil je samenkomen? Hoeveel tijd en energie ben jij bereid om in een Mastermind te investeren?

Ten tweede wil je mensen vinden die jouw waarden, doelen en interesses delen. Mensen die hun expertise en kennis willen doorgeven alsof die al van jou was. Onvoorwaardelijk. De leden van jouw mastermind hebben geen verborgen agenda en willen jou evenveel laten groeien als ze zelf willen groeien want ze hebben een sterk verlangen bij te dragen tot het groter geheel.

Vertrouwelijkheid is essentieel. What happens in the Mastermind, stays in the Mastermind. Dat is een heilig principe. Je wilt je omringen met mensen die dit principe hoog in het vaandel dragen. Die zich kunnen afstemmen op jou al is dat soms door advocaat van de duivel te spelen. Omarm dus “kritische” stemmen, want daar waar jij geraakt wordt, zit mogelijk jouw grootste groei.

Ten vierde wil je je aansluiten bij mensen die professioneel een werkelijke bijdrage kunnen leveren. Jouw beste vriendin is mogelijk het gezelligste mens voor een avondje stappen maar daarom niet jouw beste financieel adviseur. Tenzij je bij punt 1 hebt bepaald dat het je vooral om gezelligheid te doen is natuurlijk.

Tenslotte is het belangrijk dat jouw Mastermind kan plaatsvinden op neutraal terrein. Een niet bedreigende omgeving en een goed evenwicht tussen formele en informele contacten bewaken de harmonie van de groep. Daarnaast wil je ook de garantie dat afspraken worden nageleefd zoals de frequentie van de bijeenkomsten, gemaakte afspraken, gemeenschappelijke doelen, (financieel) engagement of zelfs een eventuele verloning.

Eens je dit allemaal hebt bepaald, kan je aan de slag. Je gaat op zoek naar jouw ideale Mastermind. Opties? Stel zelf jouw mastermind samen en spreek goed tevoren de spelregels af met je collega’s. Of sluit je aan bij een organisatie die ervaring heeft met het samenbrengen van de juiste mensen op de juiste plaats. Dit bespaart je een hoop tijd en energie, niet alleen bij de start maar ook onderweg. Tijd en energie die jij kan steken in de groei van jouw onderneming.

Wat speelt er bij jou? Zou jij een Mastermind groep kunnen gebruiken en zo ja, met welk doel? In een vrijblijvend adviesgesprek zet ik je graag op weg zodat jij de formule kan vinden die bij jou past. Deze en volgende week plan ik er telkens 3. Wil jij er 1 van? Contacteer me dan als de wederomstuit met info over jezelf, je business en waar jij naartoe wilt. 

Ik wens je alvast heel veel succes en een waardevolle Mastermindgroep toe.

Groeten, Goedele

PS Voor een nieuwe groep die 1 keer per kwartaal zal samenkomen en start op 4 december 2019 zoeken we nog 3 straffe profielen. Ben jij marketinggoeroe, financiële tovenaar, strateeg of nog iets helemaal anders? Geef me dan zeker een seintje.

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment

gratis plan

Gratis template voor jouw businessplan

When you fail to plan, you plan to fail.