Expert zijn in je vak alleen is niet genoeg

specialist

De tips wat je kan doen in coronatijden vliegen je vast al om de oren en dat is maar goed ook. Wij gaan intussen lekker verder met de tips om je performantie te verhogen die je mogelijk des te meer zal waarderen in het post-corona tijdperk. 

Vandaag de voorlaatste tip: word een expert.

Nou bedenk je je misschien, dat ben ik toch al anders zou ik dit vak niet beoefenen?! Natuurlijk ga ik ervan uit dat jij de beste bent in je vak, maar weet de buitenwereld dat ook? Wie het luidste roept krijgt de meeste aandacht…

Het gaat er dus niet alleen om dat jij continu je vaardigheden blijft trainen en aanscherpen. Eigenlijk veronderstel ik dat een gepassioneerd ondernemer als jij dat automatisch ter harte neemt. Nee, het gaat er ook om dat jij je expert-status verhoogt. Dat wil zeggen, dat de buitenwereld jou ook als expert ziet. 

Dat gebeurt niet met één enkele actie, daar bouw je elke dag aan. Hoe doe je dat? 

De klassiekers: een boek schrijven. (“Eh waw, die heeft een boek geschreven”, werkt nog steeds), les geven, bij voorkeur aan een hogeschool of universiteit en als je veel tijd hebt: doctoreren.  Als dat boek gewoon op de kast blijft staan, heb je er uiteraard ook niet veel aan. Met dat boek (al hoef je niet te wachten tot dan) kan je naar buiten komen. Contacten leggen met de pers. En ook dat bouw je op. Laat geen enkele kans onbenut om een journalist te leren kennen, zoals ik onlangs nog deelde op mijn facebook pagina. 

Op nauwelijks 6 weken tijd, kwam ik op Radio 2 in Plaat Préféré (een amusementsprogramma), vervolgens werd mijn mening gevraagd in de Spits (actuaprogramma) waarna een journalist van het Laatste Nieuws me om mijn mening vroeg om weer een andere gebeurtenis.  Mijn ambitie is het om de nieuwe Manu Keirse te worden van Vlaanderen. Wie wil jij achterna gaan?

Daarnaast zal je expertstatus ook stijgen wanneer jij durft te kiezen. En daar wringt bij veel ondernemers het schoentje. Toegegeven, ook ik worstel hier af en toe opnieuw eens mee.  Maar dan denk ik terug aan mijn eerste zaak: ik ontwierp geboortekaarten, maakte doopsuiker, was newborn fotograaf en verkocht in mijn zaak ook nog eens ecologische babykleertjes en -benodigdheden. Een mond vol…  En dan had ik al “opgeschoond”. Uit angst om onvoldoende opdrachten te krijgen, dacht ik namelijk bij de start dat ik niet alleen moest laten zien dat ik geboortekaarten ontwierp, maar ook huwelijksuitnodigingen, wedding favors, communiefoto’s, enz.  Resultaat: de opdrachten bleven uit. Van het moment dat ik koos voor enkel baby’s en ook enkel hierover communiceerde (website, social media, …) begon het wel te lopen. And guess what, ik had meer huwelijks- en communie-opdrachten dan tevoren.

Daarom koos ik als coach bij de start van mijn praktijk resoluut voor rouw. Mensen redeneren namelijk als volgt: als die gespecialiseerd is in rouw, dan zal ze mij ook wel kunnen helpen zeker? En ze wagen hun kans. We hebben meer vertrouwen in een specialist, zelfs als het over een ander domein gaat. Ga maar eens na bij jezelf.

Kies en je wordt gekozen.

Kiezen kan je doen op verschillende vlakken:

– ten eerste inhoudelijk, maar dat heb je vermoedelijk al gedaan.

– ten tweede: je doelgroep. Kies een bepaalde doelgroep. Graficus voor zorginstellingen, food fotograaf, …

– ten derde: in kanaal of methodologie. Je doet enkel hypnotherapie of je biedt uitsluitend huis-aan-huis diensten of leveringen. 

Samengevat:

1. Kies en verhoog je expertise. 

2. Kies en verhoog je expert-status.

3. Kies en hou je aan je keuze. 

Elke kans die komt kan je afwegen tegen je eerder gemaakte keuze. Hierdoor zal je minder tijd verliezen en dat komt dan weer je performantie ten goede. Daarom bracht ik intussen ook mijn twee activiteiten onder in twee aparte bedrijven met elk hun specialisme: Breek uit Jezelf: Rouw en The House of Mastermind: masterminds voor ondernemers.

Waar kies jij voor? Benieuwd om het te horen.

Succes, Goedele

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment

gratis plan

Gratis template voor jouw businessplan

When you fail to plan, you plan to fail.