4 tips om je motivatie te verhogen

DSY1-0125

Ben je al eens nagegaan bij jezelf wat voor jou goed werkt om jezelf in actiemodus te krijgen én te houden?

 Superinteressante oefening om te doen want natuurlijk wil jij niet voor eeuwig blijven hangen waar je nu hangt. Of misschien wel, als je tevreden en gelukkig bent, dan mag dat natuurlijk ook. 🙂

 Ik geef jou 4 praktische tips om na te gaan bij jezelf wat jou motiveert.

 

Oefening 1: reageer jij op de wortel of op de stok?

 Daarvoor stel je jezelf de volgende vragen:

Wat is het gevolg als ik in actie kom en doe wat mij te doen staat? 

Wat is het gevolg als ik NIET in actie kom en alles laat zoals het nu is?

 

Wat triggert jou het meest, waar VOEL jij de meeste emotie bij: het eiland met de wuivende palmbomen, cocktail in de hand, blote voeten in het zand, je lief naast je in de hangmat? Of het idee van beschimmelde muren, confituur van de Aldi op je rubberen boterham, en terug op zoek naar een baan? (aaaaah, dat laaste! OMG 😉 )

  

Oefening 2: ben je extern of intern gericht?

 Dit heeft niet met intro- of extravert te maken. Dit onderzoek je voor jezelf om te weten of jij vooral aandacht hebt voor de wereld rondom je of heb je voornamelijk aandacht voor het proces dat zich binnenin je afspeelt. Waarom is dat interessant? Omdat het invloed heeft op hoe jij informatie niet alleen opneemt maar ook de waarde ervan inschat. Met andere woorden, heb jij een “extern referentiekader” dan hecht jij wellicht veel belang aan de mening van anderen. Heb jij een “intern referentiekader”, dan primeren voor jou je eigen inzichten en ervaringen. Ok, wat heeft dat nu te maken met gemotiveerd zijn en blijven? Dit:

 

Onderzoek wijst uit dat “high performers” (Brendon Burchard, High Performance Habits) het gevoel hebben dat ze een missie hebben, dat ze “het” wel moeten doen, dat er gewoon geen andere keuze is.  En die drive, die “necessity” berust op 4 krachten, 2 interne en 2 externe krachten.

 

De 2 interne krachten hebben alles te maken met identiteit: wie ben ik, wat zijn mijn waarden, mijn verwachtingen, mijn dromen, mijn doelen, mijn standaarden. Ideale motivators voor mensen met een intern referentiekader. Net als de tweede interne kracht: obsessie. Ben jij nog meer dan gepassioneerd, bijna geobsedeerd met iets bezig? Herinner jezelf aan die passie.

 

Wat een mens nog drijft, en zeker wanneer je extern georiënteerd bent, zijn zogenaamde krachten van buitenaf die maken dat jij doet wat je doet. Heel concreet betekent dat: plichtsbewustzijn, moraal, religieuze of sociale Zingeving. Een roeping die is gekomen na een bijzondere ontmoeting, nadat je iemand verloren bent, …  Of een belofte aan iemand die belangrijk voor je is (denk maar aan Debbie uit Kamp Waes die haar man niet wou teleurstellen).  Minder sexy maar daarom niet minder belangrijk, is het gevoel van “dringendheid”, met name deadlines. Deadlines kunnen verlammend zijn voor de een, maar voor de ander zetten ze een absoluut positieve druk.  (I loooove deadlines)

 

Oefening 3: wie heeft jou op je beste nodig?

Dit sluit aan bij de externe krachten zoals hierboven beschreven en is echt een super motivator voor elkeen. Elke keer dat je gaat zitten op je bureaustoel vraag je je af: wie heeft de beste versie van mezelf op dit ogenblik nodig? Als we iets kunnen doen voor iemand anders, doen we altijd beter ons best. 🙂 

 

Oefening 4: wie helpt jou om een betere versie van jezelf te worden?

 Je kent het wel, de uitspraak: je bent het gemiddelde van de 5 mensen om je heen. Zorg er dus voor dat dat mensen zijn die jou omhoog duwen. Bouw een cirkel van positieve mensen om je heen. Hoe je dat kan doen? 

– start vrijwilligerswerk: vrijwilligers zijn gevers.

– zoek een mentor of werk met een coach.

– vraag je meest optimistische vriend om zijn meest optimistische vriend mee te brengen op een volgende afspraak.

– treed toe tot een mastermindgroep. Je kan zelf een groep oprichten, je aansluiten bij een bestaande groep of beroep doen op een organisatie die professioneel masterminds organiseert. Zo ben je zeker dat je bij even gemotiveerde en geëngageerde mensen terechtkomt.

 

Ga aan de slag met bovenstaande tips en laat het me weten of dit je helpt om je motivatie scherp of scherper te krijgen. Veel succes en vooral veel plezier gewenst!  Hulp nodig? Aarzel niet om contact te nemen, ik zet je graag op weg.

PS De deadline tikt voor volgende activiteiten:

TO LEAD

* For early adapters only: de allereerste generatie Mastermind Leaders breng ik samen in een Founding Members Club van The House of Mastermind. Jij zult opgeleid worden om zelf masterminds te organiseren en je treedt natuurlijk toe tot je eigen adviesraad onder mijn leiding. Vrijdag 14 februari ten laatste dien je je kandidatuur in. 3 plaatsen van de 5 zijn al ingenomen. Meer weten? Klik door…

TO PARTICIPATE

* 2 maart start een nieuwe Mastermind Groep in Lennik. De laatste maandelijkse groep onder mijn leiding én de laatste kans om in te stappen voor slechts 1500€ (betaalbaar met KMO-Portefeuille). Hierna gaat de prijs van de regionale masterminds omhoog naar 2497€.

* 26 maart is er nog plek voor een ganse dag Masterminden met Ondernemers die al iets langer in het vak zitten. Een deep dive in jouw bedrijf, een uur lang brainstormen en mogelijke hindernissen gewoon aanpakken.

TO RELAX

* Van al dat harde werken heeft een mens ook goesting om te ontspannen natuurlijk. De eerste week van de paasvakantie trek ik naar Cornimont om even los te komen van de dagdagelijkse business en me te laten inspireren door de prachtige omgeving. Nadenken, schrijven, brainstormen, wandelen, … alles mag, niets moet. Als je zin hebt, kom je gewoon lekker mee. In het huis (met sauna 😉 ) is er nog plek voor 4 colllega’s.

Meer weten? Stuur een bericht naar hello@thehouseofmastermind.com en we maken een afspraak om vrijblijvend even te bellen.

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment

gratis plan

Gratis template voor jouw businessplan

When you fail to plan, you plan to fail. 

Maak nu jouw ondernemersplan voor een knallend 2020.